Часті запитання

1. Як розвивається органічне виробництво у світі?

Будь-ласка, завантажте книгу Світ органічного сільського господарства. Статистика та тенденції 2013, яка підготовлена і опублікована Дослідним інститутом органічного сільського господарства (FiBL) у співпраці з Міжнародною федерацією органічних сільськогосподарських рухів (IFOAM) і представляє статистику різних країн світу щодо розвитку органічного сільського господарства та тенденцій, що виникають в міжнародному органічному секторі.

 

2. Чи органічні продукти харчування безпечніші, ніж звичайні? Чи означає це, що люди в меншій мірі будуть відчувати проблеми зі здоров’ям, купуючи лише органічні продукти і вони безпечніші?

Органічні продукти харчування мають значно нижчий вміст залишків синтетичних агрохімікатів, таких як штучні пестициди, гербіциди, фунгіциди та ветеринарні препарати (напр. антибіотики та гормони росту). На сьогодні дуже важливо усвідомлювати, що органічні продукти харчування можуть все ще містити деякі побічні залишки забруднення ґрунту та навколишнього середовища, навіть якщо концентрація цих залишків є дуже низькою.

3. Які є найважливіші органічні постанови/стандарти?

http://organicstandard.com.ua/ua/services/standards

4. Чи дозволене використання генетично модифікованих організмів в органічному с/г виробництві?

Органічні продукти харчування не повинні містити ГМО інгредієнти. Хоча є відсоток дозволених до використання неорганічних інгредієнтів у продуктах, які промарковані як органічні, але навіть ці неорганічні інгредієнти не повинні містити ГМО.

5. Які засоби дозволені до використання в органічному с/г?

Будь-які речовини (засоби, дозволені добавки), що використовуються в органічній системі удобрення ґрунту, контролю за шкідниками та хворобами, лікування тварин та для якості тваринних продуктів, або приготування, консервування і зберігання продуктів харчування повинні узгоджуватися з відповідними національними постановами/стандартами (чи міжнародними, якщо сертифікація проводиться згідно міжнародних стандартів).

6. Хто може допомогти у заповненні заявки (профайлу оператора)?

У цьому Вам може допомогти інспектор ОС. Проте, в будь-якому випадку ми рекомендуємо вам звернутися до Вашого консультанта або Асоціації БІОЛан допомогти вам у підготовці до інспекції. Це допоможе вам та інспектору ефективніше провести інспекцію!

7. Що таке «Перехідний період»?

Постанова ЄС

Додаток І А, 1.1. Принципи викладені в Статті 6(1)(а), (b) і (d) та визначені зокрема у цьому Додатку повинні бути витримані принаймні два роки до сівби однорічних культур, або у випадку багаторічних трав – два роки до початку їх використання як органічного корму, або, у випадку багаторічних культур, принаймні три роки до першого збору врожаю як органічного, так як це виписано в Статті 1(1)(а). Перехідний період починається з дати, коли виробник повідомив про свою діяльність, як це вказано у Статті 8 та подав заявку на проведення інспекційних робіт згідно Статті 9.
Проте, інспекційний орган із погодженням з компетентним органом може вирішити провести ретроспективний перегляд перехідного періоду на будь-який попередній період, в якому:
  • Земля є частиною програми, запровадженої згідно Постанови Ради (ЕЕС) № 2078/92 від 30 червня 1992 року, про методи с/г виробництва сумісні з вимогами захисту навколишнього середовища та розвитку сільських територій (1) або Частина VI Постанови Ради (EC) No 1257/1999 від 17 травня 1999 про підтримання розвитку сільських територій Європейським Сільськогосподарським Керівництвом та Фондом Гарантування (EAGGF) та покращення і анулювання відповідних Постанов(2), або як частина іншої офіційної програми, якщо ця программа може гарантувати, що не були використані продукти перелічені в частинах А і В Додатку ІІ; абo
  • Ділянка землі була природною чи сільськогосподарською територією та не оброблялась продуктами переліченими в частинах А і В Додатку ІІ. Цей період може бути взятий до ретроспективного розгляду тільки за умови надання достатніх доказів інспекційному органу, що ці вимоги були дотримані принаймні три роки.

 

NOP
§ 205.202 Вимоги до землі.
Будь-яке поле чи ділянка землі з якої збирався врожай, та яку планується перевести в статус «100% органічна», «органічна» або «зроблено з використанням органічних (вказати інгредієнти)» повинна:
  • оброблятися відповідно до умов наведених у §§ 205.203-205.206;
  • не повинні застосовуватися заборонені субстанції, перелічені у § 205.600, на протязі трьох років до збору врожаю

§ 205.103 Ведення обліку сертифікованими операторами.

  • Сертифіковані оператори повинні вести облік вирощування, збору врожаю, подальшої його обробки, якщо вони мають намір продавати свою продукцію як «100% органічна», «органічна» або «зроблено з використанням органічних (вказати інгредієнти)»
  • Облік повинен:
    1. Постійно оновлюватися, якщо проводяться сертифіковані операції;
    2. Повністю відображати всі процеси сертифікованих операцій, містити детальну інформацію, та бути зрозумілими для аудиту;
    3. Вестися не менше 5 років від дати створення; і
    4. Бути достатнім, щоб демонструвати відповідність Актам та Постановам цієї частини.

 

JAS
Повідомлення 59, Стаття 4: Наступні критерії удобрення, сівби та посадки, контролювання шкідливих тварин та рослин повинні витримуватися принаймні 3 роки до першого збору урожаю багаторічних культур (за виключенням пасовищних трав), і принаймні 2 роки до сівби чи посадки однорічних культур. У випадку розробки нових полів, або полів які не оброблялися, заборонені субстанції не повинні використовуватися принаймні 2 роки, та ці критерії потрібно витримати принаймні 1 рік під час обробки земель.

8. Що означає «Інспекція» та «Сертифікація»?

Інспекція – оцінка (перевірка) виробництва, послуг, чи переробки. Під час інспекції визначається відповідність виробництва специфічним або загальним вимогам, напр. Постанова ЄС, Стандарти БІО-Лан тощо. Сертифікація – рішення винесене на основі результатів інспекції та зроблене іншою особою, ніж інспектор. ОС – сертифікаційний орган та акредитований згідно ISO/IEC Guide 65 (Загальні вимоги до органів з системою сертифікації продукції).

9. Скільки часу потрібно для отримання сертифікату після інспекції?

Сертифікаційне рішення виноситься протягом приблизно 3 місяців після інспекції (якщо були наявні всі необхідні документи). Дуже важливо, щоб оператор був добре підготовлений до інспекції. Зателефонуйте нам та запитайте про список необхідних документів. Це зекономить час для вас, інспектора та сертифікатора!

10. Які організації в Україні можуть допомогти мені продати органічну сертифіковану продукцію на місцевому та/або міжнародному ринку?

Органік стандарт є інспекційним та сертифікаційним органом та не може допомагати вам продавати вашу продукцію! Зв’яжіться, будь ласка, з однією з наступних організацій, вони мають досвід у продажу органічної продукції та сильну мережу в Україні та за кордоном: Асоціація БІОЛан, Федерація Органічного Руху України, Клуб Органічного ЗемлеробстваОрганік Ера, Натур Бутік та інше.

11. Яке значення для клієнтів Органік Стандарт має включення компанії в список Європейського Союзу?

06.12.2011 Європейська Комісія опублікувала офіційний документ, що містить перелік контролюючих органів, які здійснюють свою діяльність поза межами ЄС. Це означає, що з 01.07.2012 операторам, сертифікованим цими компаніями, до яких входить Органік Стандарт, для експорту своєї продукції достатньо оформити лише експортний(транзакційний) сертифікат (документ, що оформлюється сертифікаційним органом і повинен супроводжувати кожну партію товару на експорт). Адже раніше імпортер, для того, завести на територію ЄС партію органічної продукції, повинен був отримати відповідний дозвіл державних органів своєї країни – так званий, імпортний дозвіл.

12. Що таке «органічні продукти харчування»?

Хоча існують незначні відмінності в стандартах різних країн, термін «органічні продукти харчування» зазвичай означає продукти харчування, що були вирощені без штучних добрив та не були оброблені будь-якими синтетичними пестицидами або стимуляторами росту, включаючи гормони та антибіотики. Вакцини можуть бути використані при вирощуванні тварин, але використання ветеринарних препаратів загалом мінімізоване за виключенням лікування, у таких випадках м'ясо тварин буде виключене з сертифікації.